Najzaujímavejšie retellingy

by - 18:22

Rozprávky sú našou súčasťou odjakživa. Dedia sa z generácie na generáciu, sú súčasťou každého národa. V posledných rokoch sa mnoho autorov vracia ku koreňom týchto rozprávok, nachádza v nich inšpiráciu, rozpráva ich podľa seba. V tomto článku môžete nájsť 10 z nich, niektoré sú známejšie, niektoré menej známe. Ak sa vám zapáčia a budete si chcieť nájsť ďalšie, odporúčam vám pozrieť si tento článok od Epic Reads, ktorý vás navedie tam, kde chcete.



The Land of Stories – Chris Colfer
Začnem hneď fantasy sériou, ktorá spája snáď všetky rozprávky, na ktoré si dokážem spomenúť! Tieto knihy sú síce určené pre mladších čitateľov, no ja som sa pri nich ani na chvíľu nenudila. V príbehu vidíme dvoch súrodencov, dvojčatá Alexa a Bailey, ktorí odmalička zbožňovali rozprávky! Zistia však, že svet rozprávok naozaj existuje a ich otec z neho pochádza! Vydávajú sa tak na skvelé dobrodružstvo do tohto úžasného sveta, ktorý som si hneď zamilovala! Rozprávky sú medzi sebou tak dokonalo prepletené, že som mala pocit, že takto boli v skutočnosti aj napísané!
Séria má celkovo 6 kníh, čo je podľa mňa zbytočne veľa, no mladším čitateľom sa aj posledné knihy určite páčili. Svet Chrisa Colfera sa bude páčiť aj dospelým, takže neváhajte!


A Wrath and the Dawn – Renée Ahdieh

Ďalšia s veľmi populárnych a obľúbených kníh sa zameriava na príbeh, ktorý nám v porovnaní s ostatnými rozprávkami nie je až taký blízky. Romanticko-fantastická duológia sa inšpirovala Tisíc a jednou nocou, ale autorka do toho pridala svoj rukopis. Táto tematika je rozhodne originálna, a to je jeden z dôvodov prečo si získala toľkých fanúšikov. Dej sleduje mladú Shahrzad, ktorá sa rozhodne stať ďalšou z neviest vladára Khalida, ktorý má každý týždeň novú manželku. Shahrzad sa vydá do paláca aby mohla pomstiť svoju kamarátku a to zabitím Khalida. Smrti sa však tiež bojí, a preto každú noc rozpráva svojmu manželovi novú rozprávku, čím ho odpútava od toho, aby ju zabil.
Avšak ako to býva v nejednej YA fantasy sa hlavná hrdinka do tajomného kráľa zamiluje, čo skomplikuje jej plán. Kniha sa naozaj viac sústredí na romantickú zápletku ako na tú rozprávkovú, no určite má dosť aspektov, aby vás upútala.



Hunted – Meagan Spooner
Kráska a zviera, v retellingoch jeden z najpopulárnejších motívov. V tejto verzii však nejde len o jednoduchú romantickú zápletku, ale Meagan Spooner nám ponúka úplne nový a originálny pohľad na klasickú rozprávku. Tento krát Belle nie je len kráska v núdzi, ale sama sa rozhodne uloviť a zabiť Zviera, ktoré straší jej dedinu. Očakáva sa v nečakanej situácií a zisťuje, že Zviera nie je úplné také, za aké ho považovala.
Jeden z najlepších častí knihy sú momenty, kedy začarovaný princ vo vnútri bojuje proti svojmu zvieraciemu ja. Autorka výborne vyvážila scény s Belle s tými, kde si Zviera spomína, že niekedy bol človekom. Belle v ňom pre prebúdza jeho staré ja a my naozaj vidíme, odkiaľ sa berú jeho city pre ňu. Skvelo napísaný a originálny retelling vás určite nebude nudiť a nedávno dokonca vyšiel v češtine pod názvom Na lovu.

 
The Lunar Chronicles – Marissa Meyer

Jedna z najznámejších YA sci-fi sérii kombinuje viaceré rozprávky dokopy, a robí to naozaj dobre! Nikdy by ma ani nenapadlo predstaviť si Červenú čiapočku či Snehulienku vo vesmíre, a možno práve preto je táto séria taká zaujímavá. V knihách je naozaj dostatok rozprávkových aj vesmírnych motívov a funguje to spolu naozaj dobre! Dej je miestami predvídateľný, no postavy sú napísané skvelé! Vidíte v nich črty z klasických rozprávok, no akosi vynovené a vylepšené Marissou Meyer! Nechýba ani dobrý záporák, množstvo akcie či nejaké tie romantické scénky.
Je síce pravda, že pre mňa sa posledná kniha akosi tiahla (aj preto, že má cez 800 strán) a koniec ma takisto nijak zvlášť neprekvapil, no čítala sa veľmi príjemne.



A Court of Thorns and Roses – Sarah J. Maas

Kráľovná fantasy sa v jednej z najúspešnejších YA sérii inšpirovala známym príbehom Krásky a zvieraťa, ktorý sme dnes už spomínali. Znovu ide o veľmi originálne pojatie rozprávky, a v tomto prípade je inšpirácia minimálna. Celý svet a príbeh vybudovala na základe vlastnej predstavivosti, znaky rozprávky vidíme vtedy, keď sa ,,Kráska“ Feyre dostáva do väznenia na hrad Tamlina, ktorý reprezentuje Zviera. Najprv ho tak aj vidí, ale podobne ako v rozprávke, aj ona zistí, že pod tou maskou (doslova) sa skrýva citlivý človek. Tí, ktorí sériu čítali, vedia, že v prvej knihe väčšina podobností končí a ďalej nasleduje skvelá fantasy jazda plná napätia, zvratov a priateľstva.
Tamlina veľa ľudí nemá rado, no ja ho považujem za veľmi dobre napísanú postavu, síce nie s tým správnym zmýšľaním, no poháňanou láskou. Ak ste sériu nečítali, určite si zaslúži, aby ste jej dali šancu.
 


A Thousand Nights – E. K. Johnson

Znovu prerozprávanie Tisíc a jednej noci, ale trošku iné. Táto kniha je s The Wrath and the Dawn v určitých veciach veľmi podobná, ale A Thousand Nights sa až toľko nesústredila na romantiku a mala som pocit, že v knihe je viac mágie. Naopak, jedným z hlavných motívov je vzťah medzi dvoma sestrami, keď sa jedna obetuje aby si vladár Lo-Melkhiin neodviedol jej sestru. Rodinné vzťahy často v YA knihách chýbajú, alebo aspoň nie sú zastúpené tak bohato ako tie romantické, preto bola táto kniha príjemným osviežením.
Ďalšou zaujímavou vecou je množstvo zvykov, tradícií a kultúry vo všeobecnosti, ktoré je zakomponované v tejto knihe. Autorka sama hovorila, že arabskú kultúru študovala a že je ňou naozaj zaujatá a v knihe je to dobre vidieť! Ak hľadáte originálne spracovanie tohto príbehu, knihu vrelo odporúčam!



Heartless – Marissa Meyer

Teraz sa dostávame ku knihám, ktoré som ešte nečítala, ale počula som o nich množstvo skvelých vecí. Marissu Meyer sme v tomto rebríčku už mali, ale okrem Lunar Chronicles napísala ďalšiu populárnu knihu inšpirovanú rozprávkou, a tou je Alica v krajine zázrakov. Osobne Alicu zbožňujem, je to jedna z mojich najobľúbenejších rozprávok! Heartless sa však zameriava na inú postavu z tejto obľúbenej knihy, Srdcovú kráľovnú. Príbeh sleduje mladú Cath s hlavou plnou snov a nádejí ako ju stretáva ťažký osud. Matka jej nedovolí otvoriť si pekáreň a núti ju do sňatku so Srdcovým kráľom. Veľkú úlohu v príbehu zohráva Jest, do ktorého sa Cath zamiluje. Avšak ako už vieme, tento príbeh nemá šťastný koniec. Z Cath sa stáva Srdcová kráľovná, ktorá neskôr Alici spôsobí nejeden problém.
Snáď si knihu čoskoro prečítam aj ja, lebo tento originálny pohľad na známu rozprávku ma veľmi láka!



Cruel Beauty – Rosamund Hodge

Ku Kráske a zvieraťu sa vrátime ešte raz, a to prostredníctvom tejto knihy, ktorej sa tento rok dočkáme aj v češtine. Táto kniha je na svete už nejaký ten rôčik, a získala si mnohých fanúšikov. Okrem známej rozprávky sú v knihe ukryté aj motívy z gréckej mytológie, náboženstva a skvelý magický systém! Podobne ako aj v Hunted, aj tu sa Kráska celý život pripravuje na to, aby Zviera zabila. Vďaka dohode, ktorú uzavrel jej otec je predurčená aby si ho zobrala, čo jej nie je po vôli. Rozhodne sa teda za neho vydať, zviesť ho a zlomiť dlhoročnú kliatbu, ktorú uvrhol na jej dedinu. Avšak do cesty sa jej postaví láska, keď zistí, že Ignifex vôbec nie je taký, za akého ho považovala. Na konci sa musí rozhodnúť čomu dá prednosť: svojej dedine alebo mužovi, ktorého si zamilovala.
Ak máte radi túto rozprávku, určite vám nesmie ujsť Cruel Beauty!




To Kill a Kingdom – Alexandra Christo

Táto novinka vyšla len nedávno, a to začiatkom tohto mesiaca. Sústredí sa na retelling ďalšej známej rozprávky, Malá morská víla. Mladá Lira je premenená na človeka, a je matkou prinútená zlákať a zabiť mladého princa, ktorého srdce chce. Avšak princ Elian s obľubou loví a zabíja morské panny, čo príbeh celkom komplikuje. Na pláži nachádza Lira, ktorá mu sľubuje, že mu pomôže zničiť morský ľud, no Elian si nie je istý, že jej môže veriť.
Kniha má zatiaľ skvelé recenzie, vraj je plná dobrodružstva, skvelých postáv, lásky no aj drámy. Momentálne ju mám na ceste, takže sa veľmi teším, než si ju prečítam!




Roseblood – A. G. Howard

Táto posledná kniha síce nebola inšpirovaná rozprávkou, ale známou knihou a muzikálovým príbehom Fantóm opery. Už len vďaka tomu sa dostala na tento rebríček, ešte som sa s niečím podobným nestretla! Táto kniha je veľmi diskutovaná v YA svete, sú ľudia, ktorí si ju zamilovali a na druhej strane sú tí, ktorí ju označili za úplný prepadák. Príbeh je zameraný na lásku, hudbu a umenie, a aj napriek zmiešaným recenziám mu určite raz dám šancu!



Máte radi rozprávky? Aké ďalšie retellingy by ste odporúčali?


You May Also Like

0 komentárov