10 dôvodov prečo si prečítať Fangirl

by - 17:25

Každý máme svoju obľúbenú knihu, ktorú chceme aby si prečítali všetci naši známi a kamaráti. Večne ich presviedčame, že kniha naozaj stojí za to, a keď sa im náhodou nepáči, tvárime sa, že to nevadí, aj keď v skutočnosti to dosť mrzí. Takouto knihou je pre mňa Fangirl. Nechcem vás presviedčať, že je to román, ktorý musíte mať prečítaný, ale ak ste po ňom už niekedy pokukovali, možno práve jeden z týchto dôvodov vás inšpiruje knihu is skutočne prečítať!

1. Prostredie fandomov
Ak ste ako ja a pozeráte množstvo seriálov, filmov či anime, určite vám budú blízke aj fanfiction, ktoré hlavná postava Cath píše. Sama je obrovskou fanúšičkou fantasy série Simon Snow, a na internete má tisícky fanúšikov, ktorí čítajú práve jej poviedky. Rainbow tak ponúka náhľad do sveta skutočných fandomov! Takýchto kníh veľa nie je, a je to jeden z dôvodov, prečo Fangirl tak veľmi zbožňujem. Aj sama autorka je fanúšička, a je to z jej písania naozaj cítiť. Snaží sa čitateľom čo najviac priblížiť, ako veľa znamená fiktívny svet Simona Snowa pre Cath, no nerobí to tým, že ju odsudzujú, ale snaží sa čitateľovi ukázať krásu fandomov a všetko dobré čo prinášajú. 



2. Levi - ideálny knižný frajer 
Vo fantasy knihách sú populárne postavy ako Rhysand, Kaz či Jace, contemporary svet má Leviho. Ak ste knihu nečítali, tak on je určite dôvod prečo to zmeniť. Okrem toho, že je neskutočne milý ku každému, s kým sa stretne, je Levi aj veľmi pozorný, dobrosrdečný, oddaný a vtipný...je ako to najroztomilejšie šteniatko do ktorého sa zamilujete na prvý pohľad. Ak Levi žije aj v našom svete, tak nech sa mi prosím ozve!



3. Rodinné vzťahy
Hlavná hrdinka má dvojča – Wren, a aj keď celý život robili všetko spolu, nastalo obdobie, kedy sa oddelili a každá začala žiť svoj vlastný život. Rainbow takto rozoberá vzťah dvoch sestier, ktoré vždy viac vecí spájalo ako rozdeľovalo. No aj pri nich musel nastať okamih, kedy pochopili, že nebudú môcť do konca života bývať v jednej izbe a robiť všetko spolu. To, že sa od seba odlúčia však neznamená, že si už nebudú tak veľmi rozumieť a nebudú môcť spolu tráviť toľko času.
Okrem toho sa v knihe rozoberá aj vzťah k ich otcovi, jeho psychické problémy a to, že ich zrejme zapríčinia ich matka, ktorá ich ako malé opustila. Rainbow rozoberá ďalšiu ťažkú tému, a tou je vychovávanie detí osamote, ako slobodný rodič. Láska, ktorú otec dokázal poskytnúť svojim dcéram bola viac než nato, aby z nich vyrástli šťastné dievčatá. Cath viackrát hovorí o tom, prečo sa nechce so svojou matkou vôbec skontaktovať, a je starostlivosť o otca je naozaj obdivuhodná.

 
4. Sarkazmus a humor
Humor je veľmi dobrý prostriedok, ako odľahčiť atmosféru závažnej tematiky a skvele funguje aj v tejto knihe. Vtipy sú prirodzené a nenútené a výborne funguje aj sarkazmus hlavných postáv. Aj vďaka týmto veciam sa kniha číta veľmi ľahko a ponúka protiklad k rodinným či mentálnym problémom. Veľmi sa mi páčilo jednoduchosť a prostorekosť Leviho odpovedí, na jeho replikách som sa určite nasmiala najviac!


5. Romantika
V dobrej contemporary knihe nechýba ani romantická zápletka, a táto rozhodne nie je obyčajná. Ak už viete, Cath je celkom introvert a trvá jej nejakú dobu, než dokáže Levimu dôverovať. Najprv si ani nevšimne že s ňou flirtuje a že sa mu páči, čo mne prišlo veľmi zlaté. Cath ide na všetko pomaly, nikam sa neponáhľa a dáva tak čitateľom najavo, že je úplne v poriadku so sexom či vo všeobecnosti randením počkať. Nejaký čas jej trvá, kým sa vôbec odhodlá Leviho opäť pobozkať a hovorí, že pre ňu bozky znamenajú veľa.


6. Vtipné aj vážne zároveň
V jednu chvíľu sa smejete a ďalšiu plačete nad osudom hlavných hrdinov. Práve takéto emočné protiklady dokáže Rainbow Rowell bez problémov priniesť do svojich kníh. Nejde len o prázdny príbeh bez nejakej hlbšej myšlienky, v jej dielach je všetko perfektne premyslené a opodstatnené. Taktiež sa nebojí hovoriť o veciach, ktorých sa mnoho autorov straní.
Vďaka týmto veciam je kniha skvelá pre ľudí, ktorí zbožňujú contemporary ako aj pre tých, čo od knihy chcú viac než len prázdne reči.


7. Sesterské problémy
Cath a Wren sú dvojčatá, no odlišujú sa v toľkých veciach! Jednou z dejových línii je aj to, ako Cath cíti, že sa so sestrou odcudzujú. Často viní Wren, že dáva prednosť menej dôležitým veciam ako je rodina či škola. Nakoniec je to ich spoločná láska pre Simona Snowa, ktorá ich vždy držala pokope a ktorá ich na konci aj znovu spojí.


8. Odvaha písať o mentálnych chorobách 
S touto témou sa pokúša vysporiadať mnoho autorov, nanešťastie to vo väčšine prípadov nedopadne práve ružovo. Hranica medzi dobrým interpretovaním úzkosti a depresie a urobenie z hlavnej postavy obeť je veľmi úzka, Rainbow Rowell však pevne ostáva na tej správnej strane. Choroby zakomponovala do príbehu tak dobre, že je od začiatku jasné, čím Cath trpí a nie sme tak neskôr náhodne predstavení týmto chorobám. Taktiež z Cath nerobí úbohú obeť, ale prináša aj momenty, kde vidno, ako sa Cath trápi a ako bojuje sama so sebou. Práve tieto scény sú podľa mňa najlepšie, a aspoň mne dodali veľa sily. Vďaka Cath a Rainbow viem, že nie som jediná, kto úzkosťou trpí, a že sa oplatí s ňou bojovať.


9. Carry On
Ako som už spomínala, celú knihu sprevádzajú časti knižnej série Simon Snow a útržky fanfiction, ktoré Cath poctivo píše. Ak sa vám svet Simona Snowa zapáči tak ako mne, môžete sa rovno pustiť do ďalšej skvelej knihy od Rainbow Rowell s názvom Carry On! Táto kniha sleduje posledný rok Simona v škole, no v skutočnosti ide o to, ako si Baz so Simonom konečne priznajú svoje city. Ak sa vám páčilo, ako Cath Simona opisovala, a ak máte radi Harryho Pottera a mágiu vo všeobecnosti, určite sa vám bude páčiť aj Carry On, ktorá spolu s Fangirl patrí k mojim najobľúbenejším knihám vôbec.



10. Veľké zmeny v živote
Pre tínedžrov sú veľké životné zmeny celkom typické. Najprv stredná škola, maturita, možno brigáda a zrazu prichádza samostatnosť a život na vysokej. Mňa to čaká už tento rok a Cath mi pomohla uvedomiť si, že je úplne v poriadku báť sa alebo cítiť smútok za domovom. Každý raz bude musieť opustiť pohodlie rodného domova, no práve knihy môžu v takých situáciách nesmierne pomôcť. Sledovať prvý rok Cath na vysokej bol veľmi zaujímavý a zábavný a som zvedavá na svoj prvý ročník!
 

Čítali ste knihu Fangirl? Odporúčali by ste ju ďalej alebo vás naopak veľmi neoslovila?

You May Also Like

0 komentárov